Asistentul medical implicat

1. Carole Hallam

Carole Hallam este asistent medical în Marea Britanie, cu o experiență de 40 de ani, iar de 11 ani vine în spitalele din România ca voluntar, pentru a ajuta la îmbunătățirea calității și siguranței pacienților. Începând cu anul 2005 s-a alăturat fundației Medical Support în România şi a sprijinit în mod voluntar Spitalul Județean de Urgență Zalău, iar de anul acesta oferă sprijin Spitalului Județean de Urgență Satu Mare.

Activitatea lui Carole a avut un impact major la nivel mai larg, primul plan de îngrijire al pacientilor implementat într-un spital din România a fost realizat cu ajutorul ei, iar acest plan de îngrijire a fost model pentru alte spitale din țară. Carole a facilitat nenumarate vizite ale asistenților romani în Anglia, pentru a se perfecționa pe diverse teme: respectarea demnității si intimității pacientului, curățenie si dezinfecție, prevenirea infecțiilor, îngrijirea pacienților în terapie intensiva şi bloc operator, inclusiv tehnici speciale de îngrijire a pacienților cu demenţă.

“Carole a știut să ne facă să avem mai multă încredere în noi și astfel să avem curajul să schimbăm lucrurile în bine pentru pacienți și pentru personalul medical”, spune Ramona Marincaș, asistent medical în cadrul Spitalului Judeţean de Urgență Zalău, cea care a propus-o pe Carol.

Carole are o experiență de 40 de ani în calitate de asistent medical, din care 20 de ani in specialitatea Controlul Infecțiilor, iar restul în Managementul clinic. Interesele principale ale lui Carole includ Siguranța pacienților și Îmbunătățirea calității.

 

2. Iustina Grecu

Are  40 de ani și din 2004 este asistenta medicală în cadrul Spitalul Clinic “Dr.Victor Babes” Bucuresti, sectia “Casa Doru”, acolo unde sunt tratați aproximativ 40 de copii și adolescenți cu HIV. Pacienții cu care Iustina lucrează se confrunta cu nevoi complexe, atât medicale, cât și sociale, aparținând de multe ori socio-medicale grupurilor marginalizate si vulnerabile.

Cei care colaborează cu Iustina spun că prin felul ei unic de a fi aduce bucurie, speranță, căldură și lumină pe holurile și în saloanele întunecate ale spitalului cu vorba ei blândă și calmă, care îi susține în momentele grele.

Bine instruită li cu o experiență bogată, Iustina reusește să transmită încredere și să readea, uneori apelând la simțul umorului, speranță pacienților și apartinatorilor în cele mai dificile momente ale vieții.

Iustina nu este apreciată doar de pacienți, și tot personalul o consideră un coleg și un om util echipei spitalului.

„ Pentru mine a fi asistentă medicală nu înseamnă doar a administra tratamente,  înseamna a avea capacitatea de a trece dincolo de suferința trupească a omului pe care îl îngrijesc, de  a accepta și ajuta persoana de lângă mine, fără a o  judeca, fără a o face sa se simtă stânjenită.

Îmi place ce fac îi mulțumesc lui Dumnezeu că mi-a călăuzit pașii spre aceasta profesie. Ceea ce îmi displace este că trebuie să completăm multe documente. Pentru mine, important este omul, omul de lângă mine!”, spune Iustina

Totodată, în timpul ei liber, Iustina contribuie la rezolvarea problemelor comunității de care aparține participând săptămânal ca voluntar în cadrul proiectului „Orașul Carității” coordonat de Frații Franciscani București unde, mărturisește că și-ar dori să se implice mai mult. Aici, persoanele fără adapost beneficiază de o masă caldă, haine, dușuri și asistență medicală primară.

 

3. Nicu Gabriel Balaban

Gabriel Balaban este asistent medical în cadrul SMURD, Spitalul Judeţean de Urgenţă Galaţi, precum şi membru fondator si presedintele unui ONG înfiinţat în anul 2010, numit Asociaţia“Zâmbet de copil Galaţi. Asadar, dupa programul de lucru în cadrul SMURD, sau în timpul său liber, acesta derulează proiecte de sanatate, sociale, de educaţie sanitară. Proiectul ”Mănânci sănătos, zâmbeşti frumos şi ai poftă de viaţă” iniţiat în 2014, se adresează copiilor, în baza colaborării cu cele peste 30 de şcoli şi grădiniţe din municipiul Galati şi din judeţ.

În cadrul unui alt proiect de educaţie sanitară, Gabriel Balaban îi învaţă pe elevii din liceele şi şcolile postliceale cum să intervină în situaţii de urgenţă sau atunci când se confruntă cu un caz de stop cardiorespirator.

Totodată, este şi profesor în cadrul Şcolii Postliceale “Vasile Cel Mare” Galaţi.

 

4. Nicoleta Mitrea

De peste 21 de ani, Nicoleta Mitrea și-a pus viata în slujba celor greu încercați de suferință. Este unul dintre pionierii care au deschis calea îngrijirii paliative în România și Europa Centrală și de Sud-Est. În prezent, Nicoleta Mitrea este implicată activ în educația profesioniștilor în ingrijirea paliativă la toate nivelurile și coordonează programul național de specializare al asistenților medicali care lucrează în servicii de îngrijire paliativă.

În 2017, Nicoleta Mitrea a jucat un rol determinant împreună cu echipa HOSPICE Casa Speranței în a convinge autoritățile de necesitatea introducerii ingrijirii paliative ca nouă specializare pentru asistenții medicali din România. Astfel, după mai bine de 5 ani de eforturi susținute de lobby și advocacy, a fost emis Ordinul Ministerului Sănătăţii care consfințește noua specializare.

Tot în 2017, Nicoleta a fost primul asistent medical care a obținut titlul de Doctor la Facultatea de Medicină și Asistență Medicală a Universității Transilvania din Brașov și al cincilea asistent medical din țară care deține titlul de Doctor.

Dincolo de cariera din domeniul educației, Nicoleta este un profesionist care a rămas credincios vocației sale, se dedică în continuare pacienților internați în unitățile cu paturi ale fundației HOSPICE Casa Speranței și recunoaște cu mândrie că activitatea clinică a rămas favorita ei.

De doi ani aleargă la maratoane și alte competiții sportive în scopul strângerii de fonduri pentru susținerea serviciilor gratuite oferite de HOSPICE Casa Speranței pacienților săi.