Cel mai bun comunicator medic în relația cu pacienții

1. Dr. Vasi Rădulescu

Dr. Vasi Rădulescu este un tânăr medic specializat în medicină internă şi cardiologie, care se dedică educaţiei medicale a pacienţilor, fiind foarte activ în mediul online.

A lansat leapsadesanatate.ro, un site cu informaţii medicale scrise pe înţelesul tuturor, ce vine ca o măsură de antagonizare a curentului fake news, a materialelor pseudoştiinţifice. Site-ul a avut doar în prima lună 750 000 de cititori. Pe pagina sa de Facebook, precum și pe pagina Leapşa de Sănătate interacţionează cu oamenii, dărâmă mituri medicale și distribuie informații valoroase. Are peste 100.000 de urmăritori în mediul online.

Are  și un blog personal, eusuntv.ro, unde scrie despre medicină, despre experienţele sale din spital şi despre profesia medicală, cu toate greutăţile sale, dar și despre sfaturi pentru o viață sănătoasă. De asemenea, dr. Vasi Rădulescu publică articole de opinie pe platforma Republica.ro.

Medicul Vasi Rădulescu este și doctorand bursier la UMF Carol Davila.

A lansat de curând cartea „Dragă inimă”, despre care îi place să spună că are un efect terapeutic, ajutând cititorii să vadă cu totul altfel poveștile de viață care se derulează în jurul lor.

 

2. Dr. Lucian Dorobanțu  

Pentru dr. Lucian Dorobanțu, medic primar chirurgie cardiovasculară și coordonator al Cardyomyopathy Center, din cadrul Spitalului Monza, cel mai important lucru este ca pacientul să fie în siguranță și să plece sănătos acasă. Potrivit dr. Dorobanțu, chirurgia cardiacă este o meserie în care, în fiecare zi află ceva nou, în fiecare zi trebuie să se adapteze altei situații medicale și care îi aduce o mulțumire extraordinară atunci când oamenii îi strâng mâna la sfârșit și îi spun ”mulțumesc”.

Își amintește mereu cu drag de situațiile în care se întâlnește cu pacienții săi, pe stradă, după ani de zile și îi spun: ”am o altă viață, sunt din nou un om sănătos și fac absolut tot ceea ce am visat de foarte mult timp să fac și nu puteam”.

Dr. Dorobanțu are o vastă experiență operatorie. Este specializat în plastii (reparare) de valvă mitrală și aortică, operații rare în România, și practică toate celelalte tipuri de operații din patologia cardiacă a adultului: înlocuiri (protezări) valvulare clasice și minim-invazive, bypass aorto-coronarian standard și integral arterial, înlocuiri de aortă și rădăcină aortică cu și fără prezervare de valvă aortică nativă, cura chirurgicală a complicațiilor mecanice ale infarctului acut de miocard, a disecțiilor de aortă etc.

 

3. Dr. Mihaela Vlăiculescu

Pentru  sute de copii insulinodependenţi este  prietena Miha, iar pentru părinţii acestora este îngerul  bun care a intrat în viaţa lor. Dr. Mihaela Vlăiculescu este medic specialist în Medicină Internă, specializată în diabetul pediatric, în urma absolvirii a numeroase cursuri naţionale şi internaţionale.

Zâmbetul cald al Mihaelei îi ajută pe copii să uite de frica de halatul alb. Cu răbdare  Miha le explică despre hipo si hiper glicemie, despre alimentaţie sănătoasă, despre rolul injecţiilor de insulină atât de  urâte de cei mici, despre rolul testării glicemiei. Doctor Vlăiculescu răspunde la telefon în miez de noapte când o mămică  înfruntă o situaţie medicală delicată cu micuţul insulinodependent si are nevoie de îndrumări asupra schemei de tratament.

Prin intermediul Asociaţiei “Sprijin pentru Diabet”, al cărei preşedinte este, Dr. Vlaiculescu organizează periodic activităţi şi evenimente pentru micuţii pacienţi cu diabet, oferindu-le şansa să se cunoască, întelegând astfel ca nu sunt singuri.

Tot  doamna doctor  Mihaela Vlăiculescu  a încercat ori de câte  ori a fost posibil sa fie vocea copiilor insulinodependenţi în Parlamentul României sau  la masa negocierilor cu instituţiile de sănătate ale statului, marele său succes find proiectul  prin care a dovedit tuturor importanţa, necesitatea şi succesul monitorizării continue a glicemiei copiilor cu  diabet zaharat de tip 1, prin folosirea senzorilor de glicemie.

 

4. Dr. Simona Ionescu

Dr. Simona Ionescu este medic primar boli infecțioase la Spitalul Clinic de Urgență Militar Central “Dr. Carol Davila” și a fost propusă pentru categoria “Cel mai bun comunicator medic în relaţia cu pacienţii” de către Federația UNOPA, la solicitarea pacienților pe care doamna doctor îi tratează de foarte mulți ani cu dăruire și responsabilitate.

Dr. Ionescu este dedicată pacienților seropozitivi cu care lucrează, străduindu-se sa mențină o relație permanentă cât mai deschisă cu aceștia, pentru a le da acces la informații și servicii medicale adaptate nevoilor lor.

Simona Ionescu participă cu mare deschidere la evenimente de educare și informare destinate pacienților cu HIV și se dovedește de fiecare dată un comunicator desăvârșit, știind foarte bine să transmită mesajele pe măsura capacității de întelegere a pacienților, cu un discurs antrenant și motivațional pentru pacienți.

 

5. Dr. Cristian Surcel

Dr. Cristian Surcel, medic primar urolog și coordonatorul Urology Center din cadrul Spitalului Monza, are printre cele mai vaste experiențe în chirurgia robotică și nu numai. Dr. Surcel are un istoric de peste 10.000 de intervenții chirurgicale (chirurgie deschisă, minim-invazivă și robotică) și este specializat în oncologia urologică, uroginecologie, chirurgia reconstructivă, endourologia joasă și înaltă, urologia generală, ecografia generală.

Pentru dr. Surcel, pregătirea în chirurgia robotică a însemnat zeci de ani de muncă, în fiecare zi – de dimineața de la ora 06:00 până seara târziu. Înseamnă mii și mii de ore de studiu, cursuri, seminarii, traininguri în centre de referință.

A trecut la chirurgia robotică atunci când a știut 100% că robotul este sigur și precis în mâinile sale, după multă experiență în chirurgia deschisă, precum și în toate patologiile din sfera sa de specialitate.