Inovația în sprijinul pacienților

1. Intervențiile chirurgicale prin intermediul robotului Da Vinci XI – Spitalul Monza

Patru brațe chirurgicale care se pot roti la 540 grade. Perspectivă 3D si HD. Vizibilitate intra-operatorie mărită de până la 10 ori. Acestea sunt “puteri” care până nu demult păreau imposibil de atins într-o sală de operație din România. Astăzi, Spitalul Monza, primul spital privat, din România care a introdus chirurgia robotică, pune la dispoziția pacienților soluții chirurgicale inovatoare, care aduc beneficii incontestabile atât pacientului, cât și chirurgului. Robotul da Vinci Xi, cea mai recentă achiziție a Spitalului Monza, este cel mai modern și performant sistem computerizat care se interpune între chirurg și pacient.

Chirurgia robotică vine ca o alternativă la chirurgia laparoscopică tradițională, menită să depășească anumite limitări ale acesteia, legate de profunzimea și disecția minuțioasă impuse de anumite cazuri.

Pentru pacienți, intervențiile chirurgicale prin intermediul robotului da Vinci Xi înseamnă: o cantitate redusă de sânge pierdut intra-operator, timp mai scurt de recuperare, risc scăzut de complicații post-operatorii, durere post-operatorie diminuată, reluarea rapidă a activităților obișnuite și posibilitatea de a interveni în cazuri foarte dificile.

Chirurgia robotică are aplicabilitate în specialități precum urologie, ginecologie și bariatrie. Cazurile dificile beneficiază cel mai mult de avantajele chirurgiei robotice, în acest sens fiind vizate afecțiuni ca endometrioza (una dintre cele mai frecvente cauze ale infertilității feminine) sau afecțiunile oncologice,cum ar fi cancerul renal, cancerul de vezică urinară (al patrulea tip de cancer ca incidență la femei și bărbați deopotrivă) sau cancerul de prostată (întâlnit la 7 din 10 bărbați ajunși la vârsta a treia).

 

2. „Dezvoltarea și pilotarea unui curriculum integrat de îngrijiri paliative pentru rezidențiatul în oncologie medicală ONCOPALL” – Hospice Casa Speranței

Proiectul se concentrează pe dezvoltarea integrată, testarea și ulterior implementarea la nivel național a unui curriculum de îngrijire paliativă, pornind de la recomandările societăților profesionale internaționale. Viitorii specialiști oncologi vor fi astfel capabili să ofere, în calitate de membri ai unei echipe multidisciplinare, în paralel cu tratamentele oncologice, intervenții de îngrijire paliativă de baza menite să sporească calitatea vieții pacienților asistați și a familiilor acestora, înțelegând complexitatea suferinței și a proceselor decizionale la această categorie de pacienți și nevoia de colaborare și transfer spre servicii specializate de îngrijiri paliative a pacienților oncologici cu suferința complexă.

Proiectul răspunde nevoii identificate de profesioniștii români din paliație de a crea pentru medicii oncologi un cadru de învățare teoretică și practică a noțiunilor de bază în îngrijiri paliative, până la obținerea specialității, dovedit fiind ca îngrijirea paliativă începută încă din momentul diagnosticării aduce reale beneficii pacienților oncologici și familiilor acestora dar și siguranța profesională medicilor. Numărul estimat al românilor care au nevoie anual de îngrijiri paliative se ridică la 160.000 din care 64.000 sunt bolnavi oncologici. Serviciile specializate de îngrijiri paliative existente în țară reușesc să acopere aproximativ 10% din aceasta nevoie. Peste 70% din pacienții medicilor oncologi și radioterapeuți sunt cu cancer stadiu III și IV, cu simptomatologie complexă și nevoi de comunicare și de îngrijire multiple. Nevoia de instruire mai temeinica în ingrijiri paliative a fost identificată chiar de către medicii rezidenți, atât în România, cât și pe plan internațional.

Rezultate până în prezent: 13 experti in îngrijiri paliative (din Romania, Elvetia, SUA) cooptati în grupul de lucru; 27 medici pregătiți ca lectori pentru Instruire teoretică, 144 rezidenți participanți la Instruirea teoretică în îngrijiri paliative de bază, 13 rezidenți înscrisi la cursuri online de paliatie, 6 servicii de paliatie din țară selectate ca centre de practică, 22 medici pregătiți ca mentori de practică clinică, 11 întâlniri de grup.

 

3. Mediweb – primul sistem informatic destinat gestionării pacienților la Spitalul ”Grigore Alexandrescu

Spitalul Clinic de Urgenţă pentru Copii “Grigore Alexandrescu” din Bucureşti are primul sistemul informatic destinat gestionării pacienţilor – MediWeb.

Proiectul, primul dintr-un spital public și-a propus să eficientizeze gestiunea paciențior și timpul de aștepare, integrând tehnologia în relaţia cu pacienţii.

Pe lângă utilitatea în relaţia cu pacienţii, sistemul informatic permite o evidenţă clară a numărului de persoane care au beneficiat de serviciile medicale şi a tipului de afecţiuni tratate, ceea ce reprezintă premisele pentru realizarea de statistici şi cercetări medicale. Totodată, procesele de lucru sunt îmbunătăţite prin centralizarea informaţiilor, realizarea unui registru electronic cu pacienţii şi printarea reţetei pacientului în faza finală a circuitului.

Prin implementarea proiectului, timpul de așteptare a pacienților a scăzut cu 40% în vreme ce timpul alocat consultației a crescut cu 75%. Toate informaţiile pe care medicii le înregistrau manual sunt acum preluate de sistemul informatic şi formează dosarul electronic al pacientului. Se face astfel trecerea de la folosirea unui registru medical clasic la o bază de date securizată.

Sistemul informatic spitalicesc MediWeb a fost dezvoltat cu sprijinul dr. Alexandru Herdea, un medic rezident ce poate fi considerat modelul implicării tinerilor în îmbunătăţirea sistemului medical.

“Una din problemele pacienților este reprezentată de timpul lung de așteptare pe holurile spitalelor. De cealaltă parte a ușii, ne luptăm cu birocrația în fiecare zi. Pacientul vine suferind. La noi la spital, în mod deosebit, vin copii cu dureri în urma traumelor suferite. Fiecare minut câștigat, este un minut în care poți rezolva o situatie mai repede și poți scurta suferința pacientului din fața ta. Introducând sistemul informatic și dând pacientului un rol activ în introducerea datelor sale personale, am deschis o alta poartă de comunicare între pacient-medic. Alături de colegii mei, am reușit să reducem timpul de așteptare și să optimizăm calitatea serviciilor medicale.”

Proiectul este finantat de Fundatia Telekom Romania.

4. Pacientul 2.0 – Asociația Pacientul 2.0

Pacientul 2.0 este un proiect ce își dorește să fie extensia digitală a asociațiilor de pacienți cautând soluții care ies din sfera medicinei clasice și care se află la intersecția cu cele mai noi tehnologii. Obiectivul Asociației Pacientul 2.0 constă în furnizarea informațiilor personalizate pacienților cu boli cronice. Zilnic, portalul este citit de peste 26.000 pacienți și 400 specialiști în sănătate, pacienți care comunică în grupul Pacientul 2.0. Săptămânal, este trimis un newsletter către 12.000 persoane interesați de sănătate.

Pacientul 2.0 organizează evenimente pentru a ajuta asociațiile de pacienți din România să ajungă la pacienți și să le ofere sprijinul de care au nevoie.

 

5. Centru de telemedicină în Diabetul Pediatric – Asociația Sprijin pentru Diabet

Primul centru de telemedicină în Diabetul Pediatric a fost finanțat de Fundația Vodafone România prin Programul Connecticting for Good. Proiectul s-a adresat copiiilor cu diabet zaharat tip 1, cu vârste cuprinse între 1 și 14 ani, indiferent de domiciliu și de centrul de diabet unde sunt tratați, propunându-și creșterea accesului copiilor cu diabet insulinodependent la tehnologie performanță precum senzorii de glicemie integrați printr-un sistem de telemedicină pentru managementul diabetului tip 1. Folosirea acestei tehnologii conduce nu doar la o creștere a calității îngrijirii medicale a copiilor, cu obținerea de rezultate medicale remarcabile, dar si a calității vieții micilor pacienți, care câstiga un grad ridicat de autonomie, pot participa la programe școlare și extracurriculare, pot rămâne peste noapte la prieteni, lucruri care pot părea normale pentru orice copil dar imposibil de atins în siguranță de un copil cu diabet în absența tehnologiei din proiect.

Proiectul a vizat  extinderea utilizării senzorilor de glicemie atât ca arie de acoperire, la nivel național, cât și ca numar de beneficiari.

Înființarea și dotarea primului Centru Național de Telemedicină în Diabet permite preluarea și urmărirea, într-o primă etapă, a 50 de  copii insulinodependenți din întreaga țară, cu instruirea acestora și a familiior lor dupa curricula folosită până în prezent. Copiii sunt urmăriți în timp real beneficiind de dispozitive și ajustarea tratamentului timp de 3 luni. În perioada folosirii sistemului de telemedicină familia învață noțiuni esențiale legate de managementul diabetului, respectiv efectul diferitelor alimente asupra glicemiei, acțiunea precisă a insulinei pe care o adminstrează copilului, etc. Cu aceste achiziții teoretice și practice  se crează  familiei posibilitatea îngrijirii ulterioare corecte și mult mai informate a copilului.

Implementarea acestui proiect reprezintă un real progres medical și tehnologic în practica diabetologică pediatrică la nivelul României.