Medicul implicat

1. Dr. Alexandru Nechifor

Alexandru Nechifor este medic rezident în medicină internă la Spitalul Clinic Județean de Urgență Târgu Mureș și asistent universitar la Universitatea “Dunărea de Jos” Galați. Este, de asemenea, lector- formator în cadrul Ordinului Asistentilor Medicali Generalisti, Moaselor si Asistentilor Medicali din Romania, Galati. A inițiat si a participat la numeroase programe de voluntariat din cadrul Serviciului Județean de Ambulanță Galați si al Societatii Studenților Mediciniști Galați.

Este primul medic care a comunicat public decizia de a se înscrie în Registrul Național al Donatorilor. Alexandru spune ca a luat această decizie din dorința de a da un exemplu personal și a stimula oamenii să susțină donarea.

”În România, donarea de organe nu este foarte populară. Având in vedere situația delicată a transplantului de la noi din țară este nevoie de o amplă campanie de informare și conștientizare a importanței donării pentru a salva o altă viață. Consider că este nevoie și de modificarea legislației din domeniu. Mă bucur că demersul meu a pornit o dezbatere și că a fost foarte bine primit de colegi și de populație și sper ca și alții să îmi urmeze exemplul”, spune Alexandru Nechifor.

 

2. Dr. Dacian Juca

Dacian Juca este medic specialist în medicină de urgență la UPU-SMURD – Spitalul Clinic Județean de Urgență Oradea. Din primul an de facultate și-a dorit să facă medicină de urgență, iar de 10 ani timpul său este drămuit între gărzi, zboruri cu elicopterul și intervenții la evenimente grave. Dr. Juca spune că face acest lucru pentru că și-a dorit din tot sufletul, și atunci când ai ca prioritate salvarea vieților, nopțile nedormite nu prea mai contează. A lucrat un an în Germania după terminarea facultății, dar a decis să se întoarcă și să ajute aici. În afară de spitalul din Oradea, o dată pe lună face o gardă la un spital din Baia Mare, unde nu sunt suficienți medici, coordonând misiunile de descarcerare, în cazul accidentelor grave.

Pentru că își dorește să transmită și altora ce a învățat și experiența acumulată, Dacian Juca a devenit instructor european pe traumă și pe suport vital avansat-resuscitare avansată.

Dr. Juca este unul din cei șase evaluatori din România care pot acorda diplome europene de medicină de urgență și unul dintre organizatorii taberei pentru studenții la medicină MASH, care are loc în Munții Apuseni, în prima săptămână din august.

 

3. Dr. Theodor Cebotaru  

Peste 15 ani de experiență, mai bine de 1.300 de intervenții de revascularizare miocardică pe cord bătând, peste 1.000 de intervenții de înlocuire/plastie valvulară, se pot traduce ușor în zeci de mii de zâmbete pentru pacienți, mii de strângeri de mână și sute de speranțe redate famiilor acestora. Pentru aceste bucurii aduse pacienților, dr. Theodor Cebotaru a ales cariera de medic și continuă în fiecare zi să facă performanță în sala de operație, acolo unde se simte cel mai bine.

În prezent, dr. Cebotaru este șeful secției de Chirurgie cardiacă la Cardiac Center din cadrul Spitalului Monza și are cea mai mare experiență din România în intervențiile pe cord bătând și plastia de valvă mitrală.

De-a lungul anilor, a studiat și profesat în Italia, la centre reputate din Milano, Trento și Novara, însă a revenit în România pentru a-și pune toată priceperea și pasiunea în slujba pacienților români. Astfel, a realizat numeroase intervenții în premieră pentru România și contribuie anual la formarea altor tineri specialiști în chirurgia cardiovasculară.

 

4. Dr. Rodica Ștefan (Taga)

Dr. Rodica Ștefan este medic specialist pediatrie și activează în cadrul Secției de Boli Infecțioase din cadrul Spitalului Județean Giurgiu. Motivele pentru care Federația UNOPA o propune pe dna. Dr. Ștefan la categoria “Medicul implicat” țin de strânsa colaborare pe care asociațiile pacienților cu HIV din Giurgiu au avut-o cu dumneaei în dezvoltarea și implementarea unor proiecte în interesul pacientilor.

Dr. Stefan s-a implicat alături de UNOPA și asociațiile membre în proiectele adresate pacienților seropozitivi din Giurgiu, sesiuni de informare și suport pentru pacienți și comunitate, activități în școli și licee, dezbateri cu autoritățile locale pe problematica HIV/SIDA. Dr. Ștefan este un medic care se implică permanent pentru ca pacienții cu HIV din Giurgiu să aibă acces la tratament și servicii medicale adecvate, iar, ca urmare, a eforturilor depuse de dumneaei, în judetul Giurgiu nu s-au înregistrat niciodată întreruperi ale tratamentului. Este un medic permanent alături de pacienți, fiind iubită, apreciată și respectată de către aceștia.